Terug naar selectie

Spoorbrug over de Gouwe 

Foto:
Foto G.J. Luijendijk. De torens zijn aan de bovenzijde gekoppeld door twee cilindrische kokers(wit) en twee rechthoekige kokers t.b.v. de kabelwielen van de hijskabels.
Toelichting:
PlaatsGouda 
GemeenteGouda 
ProvincieZuid-Holland 
Brugtypeonbekend 
Brugsoortonbekend 
Materiaal 
Bouwjaar1989 
Rijksdriehoekcoordinaat-X106,630 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y447,910 
(Spoor-, water-) wegSpoor Den Haag - Utrecht. 
Kruisende (Spoor-, water-) wegGouwe. 
Verkeersfunctietreinverkeer 
Bruglengte (m)650,00 
Brugbreedte (m)10,00 
Hoofdoverspanning27,50 
Doorvaartwijdte (m)25,00 
Monument nummer 
Monumentgeen 
NBS-objecten archief 
NBS-bibliotheek nr. 
Gegevensbron 
BeheerderProRail ProRail 
BijzonderhedenHefbrug voor dubbelspoor met vier betonnen torens, aan de bovenzijde twee aan twee gekoppeld door een stalen koker waarin kabelwielen zijn opgesteld en twee cilindrische koppelkokers met een diameter van 3 m. De heftorens zijn opgebouwd uit 9 geprefabriceerde betonelementen met een hoogte van 4,55 m. De elementen zijn door voorspanning met elkaar verbonden. Aan oost en westzijde betonnen aanbruggen. Totale lengte aanbruggen met hefbrug ca. 650 m. Het hefgedeelte betaat uit twee vallen van 27,5m lengte en 10 m breedte. Liggerhoogte 1,8 m. De doorvaarthoogte in bedrijfssituatie is 7 m. Hefhoogte is 27 m. De aanbruggen bestaan uit twee series naast elkaar gelegen 44 m lange dubbelsporige plaatbruggen met overspanningen van 11 m. Deze bruggen zijn uitgevoers in gewapend beton met uitzondering van de aanbruggen over de weg 'Nieuwe Gouwe Oostzijde', die met overspanningen van 23 m zijn voorgespannen. 
MemoriaDe hefbrug vervangt de oude draaibrug uit 1909 die in 1993 is verwijderd en vervangen door een nieuwe draaibrug voor de lijn Gouda - Alphen aan den Rijn, met een doorvaarthoogte in gesloten stand van 7 m en een doorvaartwijdte van 25 m. Hoofdaannemer van de hefbrug is Bailey Constructiewerkplaats en Machinefabriek bv in Nieuw Lekkerland. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.