Terug naar selectie

Walfridusspoorbrug 

Foto:
Foto S. Meindersma, dd. 2011.
Toelichting:
PlaatsGroningen 
GemeenteGroningen 
ProvincieGroningen 
Brugtypeboogbrug 
Brugsoortvast 
Materiaal 
Bouwjaar2003 
Rijksdriehoekcoordinaat-X233,070 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y584,650 
(Spoor-, water-) wegSpoor Groningen-Sauwerd. 
Kruisende (Spoor-, water-) wegVan Starkenborghkanaal, km.3,67 
Verkeersfunctietreinverkeer 
Bruglengte (m)153,00 
Brugbreedte (m)16,79 
Hoofdoverspanning89 m,00 
Doorvaartwijdte (m)54,00 
Monument nummer 
Monumentgeen 
NBS-objecten archief 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronBouwen met Staal nr. 179. 
BeheerderProRail ProRail 
BijzonderhedenDubbelspoorbrug met halfhoog rijvloer en naar elkaar toe gekantelde bogen. De bogen zijn t.o.v. elkaar verschoven vanwege de scheve kruising over het water. Aan de oostzijde van de brug is een rijwielpad buiten de boog(zie foto 2). 
MemoriaDe nieuwe dubbelsporige brug over het Van Starkenbogrhkanaal vervangt een vakwerkbrug voor enkel spoor in het traject Groningen - Noord-Sauwerd.De dubbelspoors brug is gesitueerd naast de oude vakwerkbrug(was aan vervanging toe) die na gereedkomen van de nieuwe brug is verwijderd. Tijdens de bouw ging het spoorverkeer normaal over de oude brug. Het Starkenborghkanaal is ter plaatse verbreed van 22 m naar 54 m. De doorvaarthoogte is eveneens vergroot, van 6 m naar 9 m. Het ontwerp is van ARCADIS. Architect is J. van der Steeg. De brug is in BelgiŽ gebouwd. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.