Terug naar selectie

Rederijbrug. 

Foto:
Foto rws-avv.
Toelichting:
PlaatsRotterdam 
GemeenteRotterdam 
ProvincieZuid-Holland 
Brugtypebasculebrug 
Brugsoortbeweegbaar 
Materiaalteak 
Bouwjaar1951 
Rijksdriehoekcoordinaat-X93,050 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y436,690 
(Spoor-, water-) wegTussen Rederijstraat en Glashaven 
Kruisende (Spoor-, water-) wegScheepmakershaven. 
Verkeersfunctiegemengd verkeer 
Bruglengte (m)14,50 
Brugbreedte (m)20,00 
Hoofdoverspanning16,1  
Doorvaartwijdte (m)14,00 
Monument nummer 
Monumentonbekend 
NBS-objecten archief39.07.06 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronDe Ingenieur nr. 21 van 25 mei 1951. Artikel van ir. M.A. Hartmann, ingenieur bij gemeentewerken Rotterdam. 
BeheerderGemeente Rotterdam 
BijzonderhedenVolledig gelaste stalen basculebrug met twee hoofdliggers en scharnierende ballastkist met daarop het bewegingswerk. De rijwegbreedte bedraagt 12 m. met aan weerszijden een voetpad van 4 m. en in het midden een dubbelsporige trambaan. De aandrijving van de brug geschiedt d.m.v. twee rondsels die langs twee aan de zijkanten van de brugkelder aangebrachte pennenbanen lopen. Boven aan elke pennenbaan bevindt zich de zgn. “schelp”, een draaibare constructie met bijzondere vorm, die als doel heeft de brugsnelheid bij de vooropleggingen te reduceren tot nagenoeg nul bij constant toerental van het rondsel en die tevens dient om de brug “op te zetten”. De rondsels zijn daarvoor opgehangen in een verende stoel om de opzetkrachten bij de vooropleggingen tot 2 tonf. per hoofdligger te beperken. Onderbouw : beton met metselwerk en op de hoekpunten natuursteen. 
MemoriaDe voorganger van de huidige Rederijbrug was een vaste stenen brug uit ca. 1900. Ten behoeve van het binnenvaartcentrum diende deze vervangen te worden door een beweegbare brug. De schelpconstructie t.b.v. de snelheidsreductie ter plaatse van de vooropleggingen was een patent van de heer A. Langevoord van RWS waarvan de aannemer van de brug ,Gusto Staalbouw, licentiehouder was. Dit systeem werd bij deze brug voor het eerst toegepast. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.