Terug naar selectie

Laatste Stuiverbrug in Sneek 

Foto:
Foto S. Meindersma dd. 2010.
Toelichting:
PlaatsSneek 
GemeenteSneek 
ProvincieFriesland 
Brugtypeophaalbrug 
Brugsoortbeweegbaar 
Materiaalteak 
Bouwjaar1887 
Rijksdriehoekcoordinaat-X173,570 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y560,880 
(Spoor-, water-) wegLooxmagracht - 2e Oosterkade. 
Kruisende (Spoor-, water-) wegDe Zwette of Leeuwarder Trekvaart. 
Verkeersfunctiegemengd verkeer 
Bruglengte (m)0,00 
Brugbreedte (m)0,00 
Hoofdoverspanning0,00 
Doorvaartwijdte (m)0,00 
Monument nummer034061 
Monumentrijksmonument 
NBS-objecten archief41.10.05 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronNBS archief ; S. Meindersma, zie artikel in BRUGGEN september 2010. 
BeheerderGemeente Sneek 
BijzonderhedenDe ophaalbrug is van het Hollandse type. De bovenzijden van de afgeschoorde hameikolommen zijn gekoppeld door een opengewerrkte plaatconstructie. De balanspriemen zijn op drie plaatsen aan elkaar gekoppeld en draaien in bovenop de kolommen opgestelde draaipunten. In 1996 is de brug geheel gerestaureerd. De brug heeft een aslastbeperking van 2,5 ton. Het val is 6,25 m lang en 3 m breed. De brug wordt slechts zo'n 150 keer per jaar geopend. 
Memoria De vorige brug was een draaibrug. De ophaalbrug maakte deel uit van een serie van tien gietijzeren bruggen die omstreeks 1880 in Sneek werden gebouwd. Door het zware verkeer gingen de landhoofden van de ophaalbrug verzakken waardoor de brug herhaaldelijk klem liep.Eind zestiger jaren is een extra juk onder het val aangebracht. In 1973 is het val compleet vernieuwd. Bij de renovatie in 1996 is de brug gereconstrueerd naar het uiterlijk van de jaren vijftig. Ook zijn de landhoofden vervangen. Sinds juni 1989 heft de brug de status van Rijksmonument. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.