Terug naar selectie

Spoordraaibrug Maassluis 

Foto:
Foto uit Bouwen met Staal nr. 179.
Toelichting:
PlaatsMaassluis 
GemeenteMaassluis 
ProvincieZuid-Holland 
Brugtypedraaibrug 
Brugsoortbeweegbaar 
Materiaal 
Bouwjaar2002 
Rijksdriehoekcoordinaat-X76,710 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y437,270 
(Spoor-, water-) wegHaven Maassluis 
Kruisende (Spoor-, water-) wegHaveningang 
Verkeersfunctietreinverkeer 
Bruglengte (m)42,40 
Brugbreedte (m)0,00 
Hoofdoverspanning20,3  
Doorvaartwijdte (m)0,00 
Monument nummer 
Monumentonbekend 
NBS-objecten archief 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronBouwen met Staal nr. 179, aug. 2004. 
BeheerderProRail ProRail 
BijzonderhedenGelijkarmige spoordraaibrug voor dubbelspoor bestaande uit twee naast elkaar opgestelde kokerliggers. In bereden toestand is de brug opgelegd op de landhoofden en op de middenpijler. De rails zijn ingegoten in een kurkrubber-massa waardoor de geluidhinder wordt gereduceerd(een zg. "stille" spoorbrug). Ook zijn de plaatdikten van de constructie zorgvuldig op elkaar afgestemd om de geluidhinder nog meer te reduceren. Op de draaipijler zit een hefcilinder(tevens draaispil) die de brug optilt als de brug open moet draaien om de opleggingen op de brug vrij over de opleggingen op de landhoofden te kunnen laten bewegen. Het opendraaien gebeurt door een hydraulische cilinder middels een hefboom aan de brug.. 
MemoriaDe eerste draaibrug dateert uit 1893. Deze brug werd vervangen omdat de hedendaagse eisen zodanig zijn dat een nieuwe brug economischer is. Een "stille" brug b.v vergt zodanige eisen aan de constructie dat nieuwbouw verantwoord is. Het bewegingswerk(uit 1972) werd gereviseerd. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.