Terug naar selectie

Harinxmabrug (Sneek). 

Foto:
Foto S. Meindersma dd. 2010.
Toelichting:
PlaatsSneek 
GemeenteSneek 
ProvincieFriesland 
Brugtypeophaalbrug 
Brugsoortbeweegbaar 
Materiaalteak 
Bouwjaar1920 
Rijksdriehoekcoordinaat-X173,540 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y560,470 
(Spoor-, water-) wegVerbindt Harinxmakade met Koopmansgracht. 
Kruisende (Spoor-, water-) wegGracht. 
Verkeersfunctiegemengd verkeer 
Bruglengte (m)0,00 
Brugbreedte (m)6,59 
Hoofdoverspanning0,00 
Doorvaartwijdte (m)0,00 
Monument nummer514100 
Monumentrijksmonument 
NBS-objecten archief41.10.02 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronS. Meindersma, artikel in BRUGGEN september 2010. 
BeheerderGemeente Sneek 
BijzonderhedenOphaalbrug: In 1985 zijn zowel de onderbouw als de bovenbouw van de rond 1928 gebouwde ophaalbrug gerestaureerd. De oorspronkelijke brug was el elektrisch aangedreven en werd de Elektrische Brug genoemd. Bij de restauratie zijn alleen de balanspriemen en de hameistijlen hergebruikt. De koppelingen tussen de priemen inclusief de ballastkist en de aandrijfkwadranten aan weerszijden van het val zijn nieuw gemaakt en vrijwel geheel in klinkwerk uitgevoerd. Het val is geheel als orthotrope plaatconstructie uitgevoerd. Voor het aanzien zijn de trottoirs met een teakdek bekleed. Het gekoppelde bewegingswerk is geheel vervangen. De centrale aandrijfinrichting is voorzien van een hydromotor. Bij het openen draaien de kwadranten in de trottoirs. Hiervoor zijn openingen aangebracht die door scharnierende luiken worden afgedekt. Oorspronkelijk was het openen van de luiken mechanisch gekoppeld met het bewegingswerk. Die koppeling is niet hersteld. De luiken worden nu met hydraulische cilinders aangedreven. Info: S. Meindersma. 
MemoriaOntwerper/ Constructeur: Gemeente Sneek samen met de Hoofdgroep Waterstaat en Milieu (Provinciale Waterstaat) van de provincie Friesland (bovenbouw). Aannemer bovenbouw ( staalconstructies, werktuigbouw): Staalbouw Bergum te Burgum. Het klinkwerk is uitgevoerd door Duyvis uit Wormerveer. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.