Terug naar selectie

Eilandbrug 

Foto:
H. Klooster.
Toelichting:
PlaatsKampen 
GemeenteKampen 
ProvincieOverijssel 
Brugtypetuibrug 
Brugsoortvast 
Materiaal 
Bouwjaar2003 
Rijksdriehoekcoordinaat-X186,950 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y510,650 
(Spoor-, water-) wegRW 50. 
Kruisende (Spoor-, water-) wegIJssel. 
Verkeersfunctiegemengd verkeer 
Bruglengte (m)241,00 
Brugbreedte (m)20,00 
Hoofdoverspanning150 m,00 
Doorvaartwijdte (m)87,00 
Monument nummer 
Monumentgeen 
NBS-objecten archief23.04.02 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronBouwdienst RWS. 
BeheerderGemeente Kampen 
BijzonderhedenTuibrug met een door tuikabels gedragen hoofdoverspanning(staal-betonconstructie) van ca.150 m en een zijoverspanning van ca. 91 m(noordzijde), een beweegbaar deel met een doorvaartbreedte van 20 m aan de zuidzijde (basculebrug), dit vanwege de ligging in de bocht van de rivier, en een aanbrug van ca. 138 m van de basculekelder naar het zuidelijk landhoofd.De pyloontop wordt op zijn plaats gehouden met achtertuien die verankerd zijn in het landhoofd. Dit landhoofd is met het oog op de benodigde reactiekracht extra zwaar uitgevoerd. Ook de achterover hellende betonnen pyloon levert een aandeel in het contragewicht, dat nodig is om de hoofdoverspanning te dragen.De zijoverspanning worden uitgevoerd in beton. De gehele overbrugging is ca. 400 m.De brug is ontworpen voor een laststelsel van 720 kN. De beweegbare brug is bedoeld voor grote zeilschepen.Info NBSnieuws 1998 jaargang 6 nr. 1. 
MemoriaIn opdracht van de directie Overijssel is in 1993 door de Bouwdienst RWS een studie opgestart naar de vorm en het karaktervan een kruising van de door te trekken N50, zuidelijk van Kampen met de IJssel. Nadat vele varianten(o.a een tunnel) zijn bestudeert is gekozen voor het uitgevoerde ontwerp. Deze verbinding ontlast het stadsverkeer(Stadsbrug Kampen). 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.