Terug naar selectie

Spoorweghavenbrug. 

Foto:
Foto F.Edwards. Op de achtergrond de Erasmusbrug.
Toelichting:
PlaatsRotterdam 
GemeenteRotterdam 
ProvincieZuid-Holland 
Brugtypeonbekend 
Brugsoortonbekend 
Materiaal 
Bouwjaar1995 
Rijksdriehoekcoordinaat-X0,000 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y0,000 
(Spoor-, water-) wegStieltjesstraat 
Kruisende (Spoor-, water-) wegSpoorweghaven 
Verkeersfunctiegemengd verkeer 
Bruglengte (m)15,80 
Brugbreedte (m)26,00 
Hoofdoverspanning16,90 
Doorvaartwijdte (m)14,40 
Monument nummer 
Monumentgeen 
NBS-objecten archief37.09; 39.07.09 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronGemeentewerken Rotterdam. 
BeheerderGemeente Rotterdam 
BijzonderhedenOverbrugging bestaande uit twee betonnen aanbruggen met daartussen de pijlers van een ophaalbrug. Ophaalbrug met gescheiden hameistijlen en balanspriemen. De hameistijlen hebben aan de bovenzijde een vloeiende uitbouw waarin nog de "ruiterkonstructie" is te herkennen en waarin de draaipunten van de priemen zijn opgenomen. De hameistijlen hebben aan de valzijde een halfcirkelvormige afronding. De hydraulische cilinders zijn verticaal in de hameistijlen opgesteld. Het val heeft een voet- en fietspad aan weerszijden van de rijbanen en hiervan gescheiden door een trottoirberm. De einddwarsdrager van het val is een koker om de benodigde torsiestijfheid van het val te garanderen. Het val ligt zo laag boven het water dat bij hoogwater het val opgedrukt kan worden. Hiertegen zijn maatregelen getroffen.. 
MemoriaOp deze locatie lag een gelijkarmige draaibrug uit 1880 met een breedte van 14,4 m en twee doorvaartopeningen van 17,3 m. In 1964 is de bovenbouw vervangen en de mechanische aandrijving vervangen door een hydraulische. De opzetmechanismen op de pijlers vervielen omdat de brug vr het openen door een hydraulische cilinder werd opgezet. Het ontwerp is in een samenwerkingsverband uitgevoerd door Gemeentewerken Rotterdam en de Bouwdienst RWS. De hoofdaannemer is Grimbergen, staalconstructie Hollandia. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.