Terug naar selectie

Catharijnebrug (Haarlem) 

Foto:
Foto J.Oosterhoff.
Toelichting:
PlaatsHaarlem 
GemeenteHaarlem 
ProvincieNoord-Holland 
Brugtypedraaibrug 
Brugsoortbeweegbaar 
Materiaal 
Bouwjaar1903 
Rijksdriehoekcoordinaat-X104,330 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y488,600 
(Spoor-, water-) wegVerbinding Harmenjansweg-Koudenhorn 
Kruisende (Spoor-, water-) wegBinnenspaarne 
Verkeersfunctiegemengd verkeer 
Bruglengte (m)30,00 
Brugbreedte (m)10,10 
Hoofdoverspanning0,00 
Doorvaartwijdte (m)8,40 
Monument nummer513353 
Monumentrijksmonument 
NBS-objecten archief18.03.01/02/03/04 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronGemeentearchief Haarlem; Gemeentewerken Haarlem,afd. BMA ;NBS rapport van okt. 1996.;Art. van drs. W.A. de Wagt van maart 1992. 
BeheerderGemeente Haarlem 
BijzonderhedenGelijkarmige draaibrug met doorgetrokken smeed- en gietijzeren leuningen, in neo-renaissancistische stijl, over de landhoofden. Koepelvormig bedieningshuis De brug is bij de restauratie vanwege de slechte staat geheel vervangen. Het uiterlijk van de brug is zoveel mogelijk identiek gehouden.De wegindeling is gewijzigd en er zijn nu twee fietsstroken. De middenpijler en landhoofden zijn gerestaureerd. De bestaande leuningen zijn hergebruikt. De brug wordt in gesloten stand vergrendeld. 
MemoriaDe Catharijnebrug verving de verouderde Catharijne- of Hoogebrug die iets noordelijker was gesitueerd. Gezien de zeer slechte staat van de brug (zie rapportIBA) is in 1999 besloten om de brug te restaureren. Ook is de brug in 1996 voorgedragen als rijkmonument. Dit is gerealiseerd. Begin 2002 is de gerestaureerde (nieuwe) brug weer op zijn locatie teruggekeerd. Constructeurs: Kon Ned. Grofsmederij(oorspronkelijke brug). Renovatie : Ingenieursbureau Amsterdam. Aannemers: Onderbouw: B. Zuidhof & Zonente Haarlem (1902). Bovenbouw: Kon. Ned. Grofsmederij te Leiden. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.