Terug naar selectie

Suurhoffbrug 

Foto:
Gemeente Rotterdam.
Toelichting:
Op de voorgrond (blauw) de spoorbrug, daarnaast de verkeersbrug. Beide op gemeenschappelijke pijlers. Op de achtergrond de beweegbare bruggen.
PlaatsRotterdam 
GemeenteRotterdam 
ProvincieZuid-Holland 
Brugtypeonbekend 
Brugsoortonbekend 
Materiaalteak 
Bouwjaar1972 
Rijksdriehoekcoordinaat-X66,920 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y439,540 
(Spoor-, water-) wegVerbinding Maasvlakte-Europoort. 
Kruisende (Spoor-, water-) wegHartelkanaal, km. 18,5. 
Verkeersfunctiegemengd verkeer 
Bruglengte (m)232,75 
Brugbreedte (m)24,10 
Hoofdoverspanning0,00 
Doorvaartwijdte (m)24,00 
Monument nummer 
Monumentgeen 
NBS-objecten archief37.10 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronGemeentewerken Rotterdam. 
BeheerderProvinciale Waterstaat Zuid-Holland 
BijzonderhedenOverbrugging bestaande uit een basculebrug met kokervormige hoofdliggers, stalen rijdek en bereden staart, en een stalen plaatliggerbrug aan opleg- en kelderzijde. De vaste verkeersbrug bestaat uit een zuidelijk deel van 153 m met een tussensteunpunt en een noordelijk deel van 43 m. De basculebrug met bereden staart heeft een totale lengte van ca.38 m, waarvan 28,1 m voor het draaipunt. De brugbreedte is 24,1 m. Rijwegindeling : vier rijbanen met in het midden een geleiderail. Aan oostzijde een baan voor rijwielen- en voetgangersverkeer van ca. 5,7 m. De basculebrugaandrijving geschiedt door drie hydraulische cilinders van ieder 120 ton duwperskracht. De bereden staart wordt opgezet door een hydraulisch aangedreven opzetinrichting. 
MemoriaDe overbrugging is de eerste op deze locatie. De brug is genoemd naar de minister van V & W J.G. Suurhoff (1905-1967) die een belangrijk deel heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van de havens van Rotterdam. De Suurhoffbrug verwierf twee staalprijzen, de Nederlandse Staalprijs in 1972 en de Europese Staalprijs in 1973. De brug is in 1982, i.v.m. de verbreding van het Hartelkanaal, met 450 mm opgevijzeld. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.