Terug naar selectie

Spoorbrug o.d. Rijn nr. 80 

Foto:
Foto H. van Limburg.
Toelichting:
PlaatsLeiden 
GemeenteLeiden 
ProvincieZuid-Holland 
Brugtypeonbekend 
Brugsoortonbekend 
Materiaal 
Bouwjaar 
Rijksdriehoekcoordinaat-X41,690 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y463,030 
(Spoor-, water-) wegSpoor Leiden-Den Haag, De Vink, Aquamarijnstraat. 
Kruisende (Spoor-, water-) wegDe Rijn 
Verkeersfunctietreinverkeer 
Bruglengte (m)0,00 
Brugbreedte (m)0,00 
Hoofdoverspanning0,00 
Doorvaartwijdte (m)7,50 
Monument nummer 
Monumentgeen 
NBS-objecten archief 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronBruggenboek gemeente Leiden. 
BeheerderProRail ProRail 
BijzonderhedenDubbele overbrugging voor dubbelspoor bestaande uit betonnen aanbruggen met ertussen ophaalbruggen. Elk van de dubbelsporige ophaalbruggen heeft slechts één priem, één hameitoren en één hefligger. De balanspriem zit tussen twee sporen waardoor geen ballastblok, bij een calamiteit, op het spoor terecht kan komen.Twee hydraulische cilinders brengen de hefligger in beweging. In gesloten stand rust het dek op acht opleggingen en is losgekoppeld van het bewegingswerk om daaraan geen dynamische belastingen door te geven. Doorvaartwijdte onder de ophaalbruggen ca. 7,5 m, onder de aanbrug aan oplegzijde ca. 17 m. De doorvaart onder de brug aan draaipuntzijde is niet toegankelijk vanwege een toegangsbrug naar de brugkelder van de hameistijlen. 
MemoriaIn 1843 werd een hier kraanbrug gelegd die in 1891 werd vervangen door een draaibrug aangezien de kraanbrug te licht was voor zware treinen met hoge snelheid. In 1967 werd de draaibrug vervangen door een ophaalbrug. De overbrugging is vervangen door de huidige ophaalbruggen met betonnen aanbruggen. Opdrachtgever NS Railbeheer; architectuur Articon, Amersfoort; ontwerp Holland Railconsult; Uitvoering Strukton Staalbouw, Maarssen. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.