Terug naar selectie

Brug nr. 8, Huiszittensluis Amsterdam 

Foto:
Foto gemeente Amsterdam. Landhoofden op de uiteinden verzwaard met gebeeldhouwde zuilen waaraan ook de leuningen zijn bevestigd.
Toelichting:
PlaatsAmsterdam 
GemeenteAmsterdam 
ProvincieNoord-Holland 
Brugtypeliggerbrug 
Brugsoortvast 
Materiaal 
Bouwjaar1925 
Rijksdriehoekcoordinaat-X121,070 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y487,380 
(Spoor-, water-) wegRaadhuisstraat 
Kruisende (Spoor-, water-) wegSingel 
Verkeersfunctiegemengd verkeer 
Bruglengte (m)0,00 
Brugbreedte (m)26,00 
Hoofdoverspanning0,00 
Doorvaartwijdte (m)6,80 
Monument nummer518387 
Monumentrijksmonument 
NBS-objecten archief 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronGemeente Amsterdam. 
BeheerderGemeente Amsterdam 
BijzonderhedenOverbrugging met gemetselde landhoofden versierd met graniet, idem de twee pijlers. De brug is opgebouwd uit stalen liggers met gewapend betonnen dek en smeedstalen leuningen. Rijweg 17,6 m met trambanen, voetpaden 2 x 4,2 m. 
MemoriaDe eerste brug dateert uit 1773, in 1894 verlaagd en vernieuwd. De huidige brug uit 1925 is een ontwerp van P.L. Kramer en is nu een Rijksmonument. De brug heeft Amsterdamse Schoolkenmerken, met name de landhoofden van baksteen op de uiteinden verzwaard met gebeeldhouwde zuilen van natuursteen, de vleugels van baksteen met op de uiteinden halfronde verzwaringen waarop de leuning is vastgezet, de pijlers van baksteen en geprofileerde blokken natuursteen in getrapte vorm, rechte stalen randliggers, de specifieke smeedijzeren balustrade. De brugnaam is niet officieel. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.