Terug naar selectie

Stokkenbrug Rotterdam 

Foto:
Foto gemeente Rotterdam.
Toelichting:
PlaatsRotterdam 
GemeenteRotterdam 
ProvincieZuid-Holland 
Brugtypeophaalbrug 
Brugsoortbeweegbaar 
Materiaal 
Bouwjaar1977 
Rijksdriehoekcoordinaat-X92,700 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y436,270 
(Spoor-, water-) wegSchiedamsedijk. 
Kruisende (Spoor-, water-) wegZalmhaven 
Verkeersfunctiegemengd verkeer 
Bruglengte (m)11,50 
Brugbreedte (m)19,60 
Hoofdoverspanning0,00 
Doorvaartwijdte (m)9,00 
Monument nummer 
Monumentonbekend 
NBS-objecten archief 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronGemeentewerken Rotterdam. 
BeheerderGemeente Rotterdam 
BijzonderhedenOphaalbrug met losse balanspriemen en vrijstaande hameikolommen met ruiterconstructie waarin opgenomen de draaipunten van de balanspriem. Betonnen onderbouw. Brug wordt bediend vanaf de Leuvebrug. 
MemoriaIn 1782 kreeg de Zalmhaven een doorvaart naar de Leuvehaven waar overheen een brug werd gelegd, de Nieuwewerksbrug. In 1837 werd de brug vervangen en kreeg de naam Stokkenbrug, deze brug was een van de eerste ijzeren dubele basculebruggen in ons land. In 1882 wordt de brug vervangen door een met waterkracht aangedreven basculebrug, de eerste van een reeks. De tot op heden ovegebleven brug van dit type is de Spanjaarsdbrug over het Haringvliet aan de Spaansekade, is nu een Rijksmonument (zie Spanjaardsbrug). Omstreeks 1960 is de Stokkenbrug gesloopt. In 1963 zou een nieuwe brug komen, door omstandigheden is de brug pas in 1977 gekomen. De hulpbrug die gelegd werd vr de huidige brug gereed was ligt nu in een verkorte versie over het Stokviswater en heet Sint Jacobsbrug. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.