Terug naar selectie

Spoordraaibrug Gouda 

Foto:
Foto rws-avv.
Toelichting:
PlaatsGouda 
GemeenteGouda 
ProvincieZuid-Holland 
Brugtypedraaibrug 
Brugsoortbeweegbaar 
Materiaal 
Bouwjaar1997 
Rijksdriehoekcoordinaat-X106,590 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y448,070 
(Spoor-, water-) wegSpoor Gouda - Alphen a.d. Rijn. 
Kruisende (Spoor-, water-) wegGouwe, km. 12,21 
Verkeersfunctietreinverkeer 
Bruglengte (m)57,00 
Brugbreedte (m)0,00 
Hoofdoverspanning2 x 28 m,00 
Doorvaartwijdte (m)25,00 
Monument nummer 
Monumentgeen 
NBS-objecten archief14.13.03 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronNBS - Nieuws 2001 nr. 3, artikel van Holland Railconsult. 
BeheerderProRail ProRail 
BijzonderhedenGelijkarmige enkelspoors draaibrug met één beschikbare doorvaartopening. De brug is aan één zijde voorzien van een profielvrij pad en aan de andere zijde van en onderhoudsbordes. Aan de westzijde is een stalen aanbrug. De brug heeft een meebewegende bovenleidingconstructie. De draaibrug wordt bediend vanuit de brugpost van de naastgelegen hefbrug. 
MemoriaDe nieuwe brug was noodzakelijk geworden omdat de markante 4-sporige hefbrug, in dienst sinds 1990 door het opvoeren van de treindienst vanaf 1998 onvoldoende capaciteit bood. Met name het treinverkeer tussen Gouda en Alphen a/d Rijn dat gebruik maakte van de drukbereden spoor Utrecht - Den Haag veroorzaakte veel vertragingen. Besloten werd voor het treinverkeer van en naar Alphen het in 1990 verlaten tracé, ten noorden van de 4-sporige hefbrug te hertraceren. De oude driesporige draaibrug over de Gouwe uit 1909 was echter in 1993 gesloopt vanwege het bereiken van de technische levensduur. Bovendien bood de brug onvoldoende doorvaarthoogte. Het ontwerp is van Holland Railconsult, aannemer HSM Schiedam. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.