Terug naar selectie

Brug nr.105, Makelaarsbrug 

Foto:
Foto E.J. Huisinga dd. Sep 2010.
Toelichting:
PlaatsAmsterdam 
GemeenteAmsterdam 
ProvincieNoord-Holland 
Brugtypeliggerbrug 
Brugsoortvast 
Materiaal 
Bouwjaar1991 
Rijksdriehoekcoordinaat-X121,450 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y487,030 
(Spoor-, water-) wegSint Barberenstraat. 
Kruisende (Spoor-, water-) wegOudezijds Voorburgwal. 
Verkeersfunctievoetgangersverkeer 
Bruglengte (m)21,00 
Brugbreedte (m)1,50 
Hoofdoverspanning0,00 
Doorvaartwijdte (m)6,85 
Monument nummer518396 
Monumentrijksmonument 
NBS-objecten archief54.01.01 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronBouwen met Staal nr. 120 ; Stedelijk Woningdienstbode 1995 nr. 7/8. 
BeheerderGemeente Amsterdam 
BijzonderhedenVoetgangersbrug met gebogen stalen INP brugliggers op acht gietijzeren kolommen, houten dek, gietijzeren balusters met stalen leuningwerk. Vanaf de draagkolommen bij de kaden trappen naar de kaden. Breedte looppad tussen de balusters is ca. 1,5 m. Dagwijdte tussen de kaden ca. 23 m. 
MemoriaMet de onthulling van een bord aan de Makelaarsbrug, ook wel Tabaksbruggetje genoemd, op 12 oktober 1995 bezegelde de Amsterdamse wethouder de plaatsing van 72 bruggen in Amsterdam op de gemeentelijk Monumentenlijst. De eerste Makelaarsbrug werd in 1893 op initiatief van F. Olie gebouwd. In 1991 werden bij de restuaratie de liggers vervangen. Besloten werd om het oorspronkelijk karakter zoveel mogelijk intact te laten. De nog beschikbare onderdelen zoals de gietijzeren kolommen en de balusters konden worden hergebruikt. De brug is nu een Rijksmonument. De brug is nu de laatst overgebleven brug met gietijzeren kolommen in Amsterdam. De opdracht voor de renovatie kwam van het Stedelijk Beheer Amsterdam, Binnenstad. Ontwerp is van Strukton Staalbouw bv. Maarssen. Uitvoering Stedelijk Beheer Amsterdam, Onderhoud Bruggen. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.