Terug naar selectie

Brug nr. 237, Walter Suskind brug, 

Foto:
Foto E.J. Huisinga. Aanzicht vanaf de Nieuwe Herengracht richting Herengracht. Onder de brug is de Hendrick Jacobsz. Staetsbrug te zien, br.nr. 35. Naast de hoofddoorvaart gewelven.
Toelichting:
PlaatsAmsterdam 
GemeenteAmsterdam 
ProvincieNoord-Holland 
Brugtypeonbekend 
Brugsoortonbekend 
Materiaal 
Bouwjaar1972 
Rijksdriehoekcoordinaat-X121,950 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y486,560 
(Spoor-, water-) wegAmstel 
Kruisende (Spoor-, water-) wegNieuwe Herengracht. 
Verkeersfunctiegemengd verkeer 
Bruglengte (m)0,00 
Brugbreedte (m)0,00 
Hoofdoverspanning0,00 
Doorvaartwijdte (m)11,80 
Monument nummer 
Monumentonbekend 
NBS-objecten archief 
NBS-bibliotheek nr. 
Gegevensbron"Nederlandse brugontwerpers en hun bruggen", Utrecht, Matrijs 2008, p. 83, ISBN 978 90 5345 342 1.; Gemeente Amsterdam. 
BeheerderGemeente Amsterdam 
BijzonderhedenDubbele houten ophaalbrug met op de landhoofden afgeschoorde hameipoorten en balansdraaipunten bovenop de hameipoort. Stalen val met houten dek, ca. 4 x 4 m. Rijwegbreedte 5 m, tussen de hameistijlen 5,3 m. De hameipoorten staan op betonnen pijlers afgewert met hout en graniet. Tussen depijlers en de betonnen landhoofden is een welfvormige opening, eveneens afgewerkt methout en graniet. De rijweg wordt bij het openen van de brug afgesloten door hekken. 
MemoriaDe brug werd in 1972 onder leiding van ir.G.F. Jansonius gebouwd, waarbij D.L. Sterenberg optrad als architect. Deze brug is genoemd naar Walter Suskind, die tijdens de Duitse bezetting samen met Felix Halverstad en Lau Mazirel veel volwassenen en kinderen uit de nabijgelegen Hollandse Schouwburg van deportatie heeft gered. De eerste brug op deze locatie werd in 1875 vervangen door een dubbele basculebrug, in 1922 lag hier een enkele ophaalbrug deze werd in 1972 vervangen.. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.