Terug naar selectie

Schellingwouderbrug (boogbr.) 

Foto:
Bouwdienst.
Toelichting:
PlaatsAmsterdam 
GemeenteAmsterdam 
ProvincieNoord-Holland 
Brugtypeboogbrug 
Brugsoortvast 
Materiaalstaal 48 
Bouwjaar1957 
Rijksdriehoekcoordinaat-X126,350 
Rijksdriehoekcoordinaat-Y487,900 
(Spoor-, water-) wegZuiderzeeweg, N 10, topcode 25E-100 
Kruisende (Spoor-, water-) wegBuiten-IJ 
Verkeersfunctiegemengd verkeer 
Bruglengte (m)791,00 
Brugbreedte (m)16,29 
Hoofdoverspanning105,3  
Doorvaartwijdte (m)97,00 
Monument nummer 
Monumentgeen 
NBS-objecten archief05.04.01 
NBS-bibliotheek nr. 
GegevensbronBouwdienst RWS : Disk-paspoort. "De IJ-oeververbinding bij Schellingwoude", uit Twee eeuwen waterstaatswerken. W.P. Goedhart, PT uitgave B 1956. 
BeheerderRijkswaterstaat Dkr. Noordzeekanaal. 
BijzonderhedenVerstijfde staafboog met trekband, waarbij de plaatstalen hoofdliggers tezamen met de orthotrope rijvloer de trekband vormen, de trekband is d.m.v. stalen hangkabels(St. 150) aan de boog bevestigd. De hoofdoverspanning is ee boogbrug met gelaste constructies en geklonken verbindingen, naast de boogbrug aan de Noordzijde een beweegbare brug met betonnen viaduct. Aan deZuidzijde eveneens een betonnen viaduct,landhoofden en pijlers voorzien van metselwerk.. De voet/fietspaden zijn berekend op 4 kN/m2 vlgs NEN 6788(VSOB 1995, de rijbaan en voet/fietspaden zijn met de nieuwe normen nagerekend. De boogbrug bestaat uit 2 hoofdliggers, orthotrope rijvloerconstructie en bovenwindverband. De rijvloer is tevens de bovenflens van de verstijvingsliggers(trekbanden). De staafbogen zijn uitgevoerd als dubbele plaatliggers(hoedliggers). De hangkabels zijn van hoogwaardig staal(ST. 150). De maximale trekkracht in de kabels bedraagt 550 kN, hierbij is een zevenvoudige zekerheid aangehouden, de diameter is 60 mm. De rijvloer is versterkt met bulb-profiel. Voor de betonnen aanbruggen zie brugcode 524, voor de aangrenzende basculebruggen zie brugcode 145. 
MemoriaOpdrachtgever Min van V & W, architect J.W. van der Eb, ontwerp Dir. Bruggen, thans Bouwdienst RWS. Aannemers :Staalconstr. En montage :N.V. Werkspoor te Amsterdam. Onderbouw: Van Hattem en Blankenvoort N.V. te Beverwijk. 
Alle foto's

Terug naar selectie

Heeft u aanvullende gegevens over deze brug of bent u van mening dat sommige gegevens niet juist zijn, dan stellen wij uw reactie, aan info@bruggenstichting.nl zeer op prijs. Vemeld a.u.b. de naam en plaats van de brug.